//
En lezen maar...
Master journalistiek

Amerikaanse ‘Ben X’ in de maak

Voor journalistieke praktijk kregen we een opdracht van Koen Vidal. Ik koos voor het schrijven van een artikel voor de cultuurpagina, over de plannen om van Ben X een Amerikaanse versie te maken. Hiervoor sprak ik met Peter Bouckaert van MMG, het productiebedrijf achter deze film.

Amerikaanse ‘Ben X’ in de maak

Nick Balthazar en productiebedrijf MMG plannen zelf remake

Een week nadat ‘Windkracht 10: Koksijde rescue’ verkocht werd aan distributeurs uit ondermeer Amerika en China, springt ook ‘Ben X’ in de internationale filmdans. De film van regisseur Nick Balthazar werd verkocht aan maar liefst 32 landen, een record voor een Vlaamse film. Daarenboven liggen ook plannen klaar om van ‘Ben X’ een remake te maken in de Verenigde Staten. Opmerkelijk is dat Nick Balthazar en het productiebedrijf MMG dit voornemen zelf willen uitvoeren.

Remakes van buitenlandse films in Amerika zijn legio. Bij vele aangekochte prenten komt er echter vaak niets van in huis. “Het gebeurt zo vaak dat Amerikaanse studio’s rechten kopen op buitenlandse films. Ze kopen per jaar wel 20.000 projecten, gaande van remakes tot rechten op strips en boeken. Daar worden dan een kleine honderd films effectief van gemaakt.”, zegt Peter Bouckaert, productieverantwoordelijke van MMG, het productiebedrijf van vele Vlaamse topfilms als Ben X, Windkracht 10 en De Zaak Alzheimer. Door de goede verkoop van hun films, profileert MMG zich sterker en sterker op de internationale markt. Dat ze nu ook zelf meestappen in het project om Ben X te hermaken voor de Amerikaanse markt, is een nieuwe uitdaging. “Met deze remake zijn we nu zelf bij het project betrokken en zullen we het sowieso op een andere manier moeten aanpakken. Daarom willen we samen met een Amerikaanse partner, Ben X zelf proberen financieren om dan mee te kunnen bouwen aan de film voor een Amerikaanse markt.”

Het financiële plaatje wordt uiteraard het belangrijkste aandachtspunt voor MMG. “Als je in Amerika een film wil uitbrengen, moeten daar een paar miljoen dollar tegen aangegooid worden om die film op de markt te krijgen. Het blijft afwachten of we zullen slagen, want er moeten nog zoveel stappen worden gezet. Je moet de juiste cast vinden en voldoende financiering ronselen. Bovendien moet je een distributeur vinden die er zich achter wil zetten. Het traject dat een film aflegt, duurt vier jaar van ontwikkeling tot de vertoning in de zaal. We staan nog maar een het begin daarvan.”

Ben X lokte 250.000 Vlamingen naar de bioscoop. Zal het succes ook in Amerika te herhalen zijn?
“Er worden wereldwijd zo’n 10.000 films per jaar gemaakt. Het komt er op aan anders te zijn dan de anderen. Ben X is een zeer onderscheidende film en wordt door een groot aantal landen opgepikt, omdat het ook daar een atypische film zal zijn, die over heel relevante en universele thema’s vertelt. Voor de remake zullen natuurlijk een aantal veranderingen worden doorgevoerd. Het verhaal zal gekopieerd worden naar een Amerikaanse context. De manier waarop autisten daar bijvoorbeeld naar school gaan, is misschien anders dan bij ons. In Amerika zijn er ook wapens. Als Ben X in de Vlaamse versie een dolk maakt, koopt hij in de VS als het ware een revolver. We moeten het dus op een andere manier gaan bekijken en dat is natuurlijk de grote uitdaging.”

Het succes van Ben X geeft nog maar eens aan dat de Vlaamse film in de lift zit. Nieuwe prenten trekken volle zalen en wereldwijd is er interesse. Peter Bouckaert is dan ook verheugd over deze mooie periode.
“Sinds een aantal jaren zie ik een evolutie. Met lage budgetten is men steeds beter gaan werken. Het niveau is gestegen en dat brengt ook het publiek helemaal terug. De kentering kwam er met de De Zaak Alzheimer. Die film sloeg in als een bom en toonde aan dat we wel degelijk in staat waren goede films te maken. Daarna zijn er gelukkig een aantal films geweest die deze verwachtingen ook konden inlossen. Voor het eerst in de Vlaamse filmgeschiedenis zijn er dit jaar vijf Vlaamse films die over de honderdduizend bezoekers gaan. Dat is uniek.” (BG)

  

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Amerikaanse ‘Ben X’ in de maak

  1. skeun reportage bert.
    proficiat

    Geplaatst door Thaasj | augustus 21, 2008, 3:48 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: