//
En lezen maar...
Columns, Muziek, Ninove, Solo

Stampen

Bekijk de column in de Savooikrant op de website van de Savooifeesten (6,9mb)

(Column voor Savooikrant 2011)

STAMPEN
Deze krant is ook een affiche. Eentje waarvan de organisatoren zelfs vragen om ze aan uw net gewassen raam te hangen. Twee jaar terug vroeg een bierfabrikant een bak leeggoed van het merk Maes voor het raam te plaatsen. Dat bevuilde uw raam niet en u kreeg er een volle bak bier voor in de plaats. Op de Savooifeesten serveren ze geen Maes, we zijn in Ninove. Wel krijgt u twee dagen gratis muziek, animatie en gezelligheid.

De affiche ziet er trouwens hip en kleurrijk uit. Een andere stijl dan de affiches van de Savooifeesten uit de jaren ’70 en ’80, waar de sierlijke hand van Rufijn regeerde. Een van die posters zit muurvast in mijn geheugen. Regelmatig en al enige jaren drink ik iets in café Den Blompot. Lange tijd hing daar een ingekaderde affiche van de editie 1979 aan de muur. Het festival duurde toen vier dagen en naast muziek werden volksspelen georganiseerd.

Ik werd vooral aangetrokken door de groepsnaam van een toenmalige headliner. Voor wie in de showbizz iets wil bereiken, is een opvallende naam van levensbelang. Vandaag kan ik me bij de naam Arquettes, de afsluiter van de Savooifeesten op vrijdag, bijvoorbeeld weinig voorstellen. Àlaská maakt het ons wel makkelijk. Eskimo’s die dankzij een uitwisselingsproject in onze Wortelstad werden gedropt. Ze vinden dat fijn, het is hier warm. Bij Aegis denk ik aan de les Latijn. Als Bart De Wever dit krantje nu leest, staat hij waarschijnlijk op zijn kop. En wat een grappig zicht zou dat zijn? Bart De Wever die dit krantje leest. Aegis dus, het is dat ik ze al gehoord heb of ik zou zonder twijfelen zeggen: Gregoriaanse kerkmuziek. Die jonge muzikanten moeten mijn gedachten kunnen lezen. Want wat lees ik gisteren op hun feestboekpagina? “Aegis gaat sinds gisteren verder onder de naam Suburban Sun.” Logisch, wie wil er vandaag nog met de kerk geassocieerd worden?

Maar Stampen & Dagen, de topper van de Savooifeesten 1979, ‘dat moet nogal heavy shit zijn geweest’, dacht ik telkens bij het aanzien van die oude affiche met de fantastische groepsnaam. Metal op de Savooifeesten, Graspop in Ninove, de aanloop naar de donkere jaren ‘80, iedereen in het zwart en Antoine Callebaut die headbangt. En daarna volksspelen. A volonté. Antoine Callebaut die bakschiet.

In 1979 was ik nog niet geboren. Gelukkig werden de Savooifeesten van onder het stof
gehaald en kan ik me nu wel een levendige en waarheidsgetrouwe voorstelling maken van de namen op de nieuwe affiche. Al komen die vervlogen jaren ook op de poster terug. Onderaan lonken bekende figuren als Rufijn De Decker, Marcel De Neve, Jefke Prot en de Ninoofse Kazzen naar het talent dat in 2011 de affiche siert. Ik heb me dat laten vertellen. Ik had toen zelfs nog geen pamper aan, dus hoe zou ik al die heren moeten kennen?

Wie ik wel ken, is de man die met een bal populaire de Savooifeesten van nu zal doen swingen. Dj Bram Vandendriessche. Een originelere artiestennaam kan je niet bedenken, al komt voorganger Arsène wel in de buurt. Van Wolly Winka verwacht ik trouwens Russische volksliederen, al doen die ‘Sjakies’ me wel twijfelen. Spannend. We zullen zien wat het wordt eind augustus. Hang nu maar gewoon die affiche voor het raam. Net gewassen of niet.

Bert Goessens

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: