//
En lezen maar...
Columns, Solo

De strippende strip

Moet de verbeelding toch maar geen grenzen kennen om ze tegen haar eigen succes te beschermen? Je zou haast denken van wel want het is me wat met ‘Het bizarre blok’, het jongste album van de oude striphelden Suske & Wiske. Mogen we ook van de stripverhalen in de krant niet verwachten dat ze onverantwoord interessant zijn?

Kijk, ik ben nooit een superfan geweest. Tussen mijn knuffels lag geen Schanulleke. Ik had het altijd meer voor Jommeke. Zijn eerste album ging over een voetbal. Prima. En na het voetbal komen altijd de meisjes. Dat is hun plaats, dat weten ze. Die blonde tweeling was alweer een geniale zet, Jef.

Maar in De Standaard staat nu eenmaal en voor eeuwig Suske & Wiske. Je kiest voor kwaliteit, je kiest voor een onverantwoord interessant imago. De strips moet je er bijnemen. Maar welke kwaliteitslezer kan nog genieten van het schabouwelijke spektakel dat onze vrienden deze keer weer opvoeren?

In een nietige notendop: Een armzalige architect gaat een contract aan met de duivel, maar laat de handtekening zetten door een laveloze Lambik. Een bizar huis ontspruit zich, de lamentabele Lambik verdwijnt richting vagevuur. En wie moet hem redden? Juist.

We zitten aan beeldje 133-134 en ik hou het niet meer. We zien hoe Sus & Wis vluchten op een motor door de hel. Ze worden van overal belaagd. “Wie vluchten wil als hazen…bevindt zich plots op een kleed vol glazen. Poef!” En poef, allerlei obstakels doemen op voor onze dappere helden. Reuzenvorken en -glazen bijvoorbeeld. Het scheve scenario, de stutterende structuur, de alledaagse actie. En het wordt elke dag erger. Wat geeft dat morgen?

Wanneer Wiske dit droevige dieptepunt straks met een knipoog afsluit, eis ik als lustige lezer en trouwe abonnee een beter verhaal. Mijn scenario: De listige Lambik, wonderwel terug uit de hel, laat Sidonia een contract tekenen met Hugh Hefner. Maar poef! Door een toevallig toeval staan de jongvolwassen zusjes Annemieke en Rozemieke op de cover van de nieuwe Playboy. Blond, rondborstig en op de voetbalkousen na, naakt.

‘De strippende strip’, een portie gezonde verbeelding op maat van een kwaliteitskrant. Onverantwoord? Maar wel interessant.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: