//
En lezen maar...
Columns, Solo

25 meter

“Een 25 meterbrevet geeft een vals gevoel van veiligheid.”
Het zijn de woorden van Filip Roelandt van de UGent. Samen met nog drie andere zwemexperts werkt hij aan een nieuwe manier om de Vlaamse jeugd te leren zwemmen. Van het woord ‘zwemmen’ krijg ik rillingen. Soms stuiptrekkingen.

De strijd om een brevet te kunnen zwemmen, heeft mijn schooltijd getekend. De dag dat het moest gebeuren, hield ik het niet droog. Lijkbleek moest ik me naar de speciaal ingelegde schoolbus slepen. Ver-schrik-ke-lijk. Helaas kan je niet altijd per ongeluk je zwembroek vergeten. Daar hadden ze trouwens iets op gevonden: gedateerde reservebroekjes die jaren liggen rotten in een ton. Dat doe je je zorgvuldig opgebouwde imago niet aan, er zijn meisjes in een zwembad.

Een poging tot het behalen van een zwembrevet verliep meestal als volgt: Terwijl mijn collega’s afstanden vooropstelden waarvan ik ging duizelen, koos ik steevast voor de 25 meter. De uitvoering liet ik zolang mogelijk aanslepen, hopend op een vervroegd belsignaal. Dat hebben ze echter snel door want zoveel kandidaten voor de 25 meter melden zich niet. Bibberend dat startblok op dus. Een zo professioneel mogelijke duikhouding aannemen is belangrijk want er zitten meisjes te kijken. En dan, plons. Doodsangsten beleven onder water, voelen of ik mijn short nog heb, gedesoriënteerd bovenkomen, kijken hoe ver het nog is en spartelend ten onder gaan. Ontgoocheld het bassin verlaten, de armen gekruist over mijn vuurrode buik want duiken kan ik niet. Nog niet. En er zitten meisjes te kijken. Altijd.

Jaren zonder schoolbrevet gingen voorbij. Maar de laatste kans heb ik niet laten glippen. ‘Zwembrevet 25 meter’ prijkte op een vodje papier van Bloso. Ik was eindelijk een man. Mijn nichtje kwam me onlangs trots vertellen dat ze haar brevet van 50 meter had binnengehaald. Het kind zit nog niet in het eerste leerjaar. Ik heb haar eens stevig geknuffeld en gezegd dat ze een even goed zwemmer als ik zal worden. Het is erg, maar ik hoop dat we nooit samen op vakantie trekken. Verder lieg ik nooit.

Maar 25 meter is dus volgens de experts van de minister van Sport niet voldoende. En bovendien is het zelfs al belangrijk hoe je aan de overkant geraakt. Een slag in het water voor zij die van boordje-vasthouden en onzichtbaar voetje-zetten hun specialiteit maakten. Maar de Vlaamse Zwemfederatie is stellig: “In Vlaanderen kan iedereen die een bad over raakt, al is het drijvend, een brevet krijgen. Het is tijd dat er eenduidigheid komt.” Pardon? Is het al niet moeilijk genoeg? En moet ik mijn met bloed, zweet en tranen felbevochten brevetje dan weer inleveren? Kom zeg.

Ik kan me niet voorstellen dat er bij die Vlaamse Zwemfederatie iemand werkt die niet kan zwemmen als een vis. Natuurlijk willen die daarmee uitpakken. Zo zijn zwemmers. Allemaal mannen met een haarvrij breedgeschouderd lichaam in een kleine Speedo en met een dure duikbril. Zonder verpinken zoeken ze het hoogste schavotje op voor de perfecte duik. Snel maar elegant komen ze daarna het water uit om met de borst strak vooruit te paraderen langs de glurende meisjes. Schoolmeisjes zwemmen doorgaans niet mee, maar zien alles. Ook voor hen zijn er reservepakjes, maar met lichte buikpijn mogen zij plaatsnemen langs de kant.

Meisjes, zwemmers. Aanstellers zijn het. Allemaal.

Advertenties

Reacties

3 gedachtes over “25 meter

 1. En dan zei ik dat ik hier misschien wel eens wilde duiken :). Tzal bij snorkelen blijven. Herkenbaar stuk! Ik kon het in het 4e leerjaar!

  Geplaatst door Silke D'Hondt | juli 12, 2012, 5:05 pm
 2. ik vind het leuk jits

  Geplaatst door jits | juli 15, 2012, 2:46 pm
 3. Ik ga heel eerlijk zijn, Bert. Ik heb dat brevet zelfs in het 6e leerjaar niet weten te halen.
  (Intussen zwem ik wel moeiteloos 75 lengtes zonder stoppen. Maar dan voel ik mijn benen wel niet meer, eens ik uit het water kom.)

  Geplaatst door Evelien Chiau (@_EvelienC) | juli 19, 2012, 2:11 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: