//
En lezen maar...
Columns

Repeteren

“Repeteren, repeteren, wie zijn best doet zal het leren.” Er is ook een versie met masturberen. Maar goed, we worden wat ouder en serieuzer. Laten we het bij de originele bedoelingen van Samson & Gert houden. Repeteren dus, met Daverdise.

Daverdise is een zestal uit Ninove. In april begonnen als covergroepje en nu hard werkend aan eigen nummers. Zeven eigen nummers om precies te zijn. Noem ze dus geen coverband. Meer zelfs, waag het niet ze zo te noemen. Of er zwaait wat.

Eigen nummers vragen extra repetities en met zes muzikanten afspreken, is geen evidentie. En toch moet het, want binnen drie weken staan ze op een podium. Hun derde optreden ooit, deze keer in de eigen Wortelstad en dus voor heel wat fans, nonkels, tantes en mensen die straks verkozen willen worden. Spannend.

Ik was gisteren uitgenodigd voor wat een belangrijke repetitie moest worden. Een zetel werd vrijgemaakt voor het kransje toehoorders met naast mezelf ook een vader, een zus, iemand die er altijd bij is en nog een vertrouweling of twee. Kritiek mocht en werd zelfs geëist. Zelf heb ik nooit het repetitiehok-gevoel mogen meemaken. Nu ik er ben, zie ik wat ik mis. Naast me in de zetel ligt een tamboerijn. De zin is groot, de onkunde ook. Ik besluit te luisteren en me voor te bereiden op de vraag: “En?”

En de groep die ik al zag bij de eerste twee optredens weet me te verrassen. Aan de oorspronkelijke bezetting werd een violiste en een pianiste toegevoegd. Naast de zangeres maakt dat drie meisjes. Een evolutie die ik graag zie gebeuren en die me zelfs wat jaloers maakt. De zetel staat strategisch achter de zangeres opgesteld. Dit zicht krijg je niet tijdens een optreden. Ze draagt een rokje. Ik prijs me gelukkig, de muziek is plots bijkomstig.

Nummers worden herhaald en herhaald tot ik ze zelf kan meezingen, tot ik weet wanneer de volgende gitaarsolo start en eindigt. Maar er wordt ook geoefend op de belangrijkere zaken tijdens een optreden. De bindteksten bijvoorbeeld. Enkele schuchtere pogingen worden ondernomen en er wordt al eens gelachen. Ik moet me inhouden om zelf het heft in handen te nemen. Voor bindteksten is notenleer geen vereiste.

“Wanneer vragen we het publiek om aanstekers boven te halen?”, “Stellen we bij dit nummer het nieuwste bandlid voor?” Het zijn vragen die vanavond een antwoord moeten krijgen om gestuntel op het grote podium te voorkomen. “Als je iets doet, doe het dan goed”, werd mij verteld. Daverdise zal op alles voorbereid zijn.

De setlist van het volgende optreden krijgt vorm en is zelfs al eens afgedrukt. Nadat alle nummers zijn ingeoefend,wordt een opnemertje klaargemaakt. Rec. Het resultaat is verschrikkelijk. Door de kwaliteit van het opnametoestel, niet van de geleverde prestatie. Gelukkig. Zondag volgt een nieuwe poging, de drummer zorgt voor beter opnamemateriaal. Afwachten.

Als de gitarist van gitaar wisselt, de violiste haar arm stretcht, de drummer zijn polsen draait, de bassist zijn Facebook checkt, de pianiste iets uitdoet en de zangeres een pintje vraagt, krijgen we eindelijk de verwachte vraag: “En?”

“Het wordt elke keer beter”, “Tof”, “Het klinkt veel voller met die piano en viool”, “Leuk nummertje, dat nieuwe. Iets helemaal anders”, “Zou je de setlist niet wat omgooien voor meer variatie?”, “Jullie beleven duidelijk veel plezier”, “Welke cover spelen jullie dan wel nog?”, “Komen je ouders ook kijken?”, “Mooi rokje”, “Gaan we straks nog iets drinken?”

De frontman bedankt ons voor de komst, luisterbereidheid en opbouwende kritiek. “Jullie waren hier vanavond aanwezig op onze meest strakke repetitie ooit”, zegt hij trots. Daar was ik toch maar mooi bij. Nu nog een instrument leren spelen. Wie zijn best doet zal het leren.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: