//
En lezen maar...
Columns, Voetbal

Eeuwige belofte

god“I’m unique”, staat met alcoholstift geschreven op de zijkant van zijn fluogele Adidas-schoen. Op de andere schoen staan zijn initialen, zijn rugnummer 10 en de vermelding GOD. Het is zondagmiddag, ik zit in de kleedkamer naast een achttienjarige met een blinkende diamant in het oor. Hij maakt zich klaar om te schitteren, ik om gewoon mijn best te doen. Dat is al moeilijk genoeg.

GOD is de grootste belofte van onze voetbalploeg. Jong en onbezonnen, snel, doeltreffend, en een actieradius waar ik enkel van kan dromen. Morgen ben ik 11 jaar ouder. Ik was nooit een grote belofte. Op mijn achttiende had ik in oktober de ploegen nog niet voor het uitkiezen. Hij kan elke week een transfer met mooie voorwaarden verzilveren.

Ondanks het leeftijds- en vooral niveauverschil kleden we ons zij aan zij aan voor een wedstrijd in vierde provinciale D. Vandaag spelen we tegen de Doggen uit Erembodegem. Nummer twee in de stand. Een verschil van slechts 12 plaatsen.

De opdracht is simpel: recht blijven in de modder en er snel uitkomen via onze eigenste Messi, Nr 10, GOD. Dat lukt, hij doet het. 1-0 en nog een half uur op de klok. Een stunt is in de maak. Ik verdedig de rechterflank, maak zelf amper iets klaar en tel de builen op mijn voorhoofd die de weggekopte ballen achterlaten.

Een fantastische wedstrijd. Veel spanning en een legioen supporters langs de zijlijn dat ons de huid vol scheldt: ‘pottenstampers’, ‘anti-voetbal’ en andere wekelijkse frustraties. De scheids krijgt er van langs, onze doelman pakt alles en wint tijd. GOD krijgt een applauswissel terwijl ik wat verder wegglij in de modder, mijn kop er nog eens voorleg en een vervaarlijke bal ontzet. We winnen.

In de kleedkamer roemt GOD mijn inzet. Ik moet bijna blozen en feliciteer hem met zijn goal. Bij het aankleden is hij zijn oorring kwijt. Een kleine domper. In de kantine vraagt de voorzitter van de tegenpartij wat hij bij onze ploeg nog zit te doen. Een vriendelijke glimlach kan hij krijgen, een handtekening niet. Nog niet.

Dinsdag is er weer training. GOD zal er verder schaven aan zijn techniek. Ik pas. Veel beter wordt het niet en voor mijn 29ste verjaardag verkies ik een toneelopvoering boven bibberen en blubberen in de kou. Mijn ploegmakkers zouden het eens moeten weten: toneel. Ik zal het nooit vernoemen en al zeker niet op mijn schoenen schrijven. In de kleedkamer gaat het over mékes (mooie meisjes), bier en voetbal. Daar probeer ik zondag gewoon weer over mee te praten.  Nog tien jaar lang als dat kan.

(bert goessens)

Advertenties

Reacties

5 gedachtes over “Eeuwige belofte

 1. Fantastisch mooi stukje, leuk!!

  Geplaatst door Geert Goessens | januari 7, 2013, 11:30 pm
 2. de maks!!!

  Geplaatst door brecht | januari 8, 2013, 11:00 am
 3. MOOI! Ik heb de column doorgestuurd naar de Proligue! Groetjes, Ann

  Geplaatst door Ann Driessen | januari 8, 2013, 1:00 pm
 4. Santos ontdekt de nieuwe Willy Verhegge 😉

  Geplaatst door jan kiekens | januari 9, 2013, 9:47 pm
 5. “Prettig is het schijnbaar grote klein te schrijven en het schijnbaar kleine groot.” Zegt de grote Bernard Dewulf in ‘Verstrooiingen’. Jij kan dat, net als hij. Dat vind ik een groot talent, daar geniet ik van in je stukjes.

  Geplaatst door Lob | januari 16, 2013, 6:43 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: