//
En lezen maar...
Columns

Gebrandmerkt

vrt nieuws 3We hebben te doen met de kandidaat-leerkrachten die woensdag in het VRT-nieuws voor de camera een algemene kennisvraag moesten beantwoorden en faalden. In een paar seconden werden ze de personificatie van de domme leerkracht.

Voor de journalist, die zich de Slimste Mens ter Wereld voelde, was het smullen. De geïnterviewden daarentegen zijn gebrandmerkt voor de rest van hun mogelijke carrière. En dat in een sector waar pesten even vaak voorkomt als het geven van foute antwoorden.

De aspirant-onderwijzer die in de reportage aarzelend de naam De Clercq plakte op de foto van minister-president Kris Peeters, krijgt dat de komende jaren als een boemerang in zijn gezicht. Vergelijk het met ‘het paard van Parijs’, het beschamende antwoord in de tv-serie Quiz Me Quick. Maar hoe vaak hebben we Ben Crabbé in Blokken al niet horen waarschuwen: “Vanuit je zetel is het makkelijk, maar als je hier voor de camera zit.”

Ons medeleven is groot, ons onbegrip nog groter. Want hoe krijg je een toekomstige leerkracht zo ver om zo’n fragment te laten uitzenden? Waren, of beter zijn ze niet zelf student? Zijn ze niet vertrouwd met de huidige technieken van belhamels die uit zijn op revanche?

Geen beeld dat niet wordt bewaard of gedeeld in deze maatschappij. Binnen drie jaar, als de student erin slaagt de schoolbanken te ruilen voor het schoolbord, duikt dit fragment weer op. Het zal gênant zijn. De klas zal giechelen. En dan heb je nog geluk. Want hoe vaak lees je op hln.be artikels over leerkrachten die ontslagen worden omdat studenten pornofilmpjes van hen ontdekken op het internet? Vaak. Onbegrijpelijk dat studenten zoiets lekken trouwens. Wie wil zo’n leerkracht niet voor de klas? Laat staan er door gestraft worden?

Ouders, vermoeden we. Dezelfde ouders die nu heel bezorgd zijn over de leerkrachten met beperkte kennis die hun kinderen moeten opleiden. Maar hoe leuk vonden we het zelf niet als een leerkracht eens in de fout ging. Als je hem of haar kon verbeteren. Even slimmer zijn dan de bron.

Al wat op film vastligt en verspreid wordt, kan tegen je gebruikt worden. Als ons onderwijs in een lerarenopleiding één les moet meegeven, is het die wel. En stop met leerkrachten te ontslaan die naast hun uren en voor de camera de liefde bedrijven. Als ze de Atlantische Oceaan op een blinde kaart kunnen aanduiden, is het al lang goed.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: