//
En lezen maar...
Columns, De Standaard

Desalniettemin: ‘Miskoop’

Miskoop DS 22112013 web2(De Standaard – 22 november 2013)
Hola, welke teletijdmachine heeft mij onverhoeds een half leven teruggeflitst, vroeg ik me tijdens de jongste aflevering van De afrekening af. In die poppoll kiest de Studio Brussel-luisteraar elke week zijn favoriete nummers van het moment. Pearl Jam staat er momenteel op één, Arctic Monkeys op twee. En op vier staat niemand minder dan Metallica, met de gouden oude ‘Nothing else matters’.

De release van dat nummer, in 1992, is me als prille tiener ontgaan. Maar zeven jaar later bracht Metallica het nummer opnieuw uit in een versie met een symfonisch orkest. Het werd de single van het livealbum S&M en een hit op de radio. Ik was er weg van.
Het klonk mooi, zacht en warm. Een ideaal lied voor de donkere winterdagen. We zongen het samen in de klas en slowden er onhandig op tijdens fuiven.

Omdat ik de cassette met de opname van De afrekening maar bleef terugspoelen, zette ik het album op mijn verjaardagslijstje. Even was ik in de wolken met mijn dubbel-cd. Maar één luisterbeurt was voldoende om hem onherroepelijk onderaan in mijn nog mager gevulde platenrek weg te moffelen.
Op het album hoorde ik de andere, kenmerkende kant van Metallica: hard en schreeuwerig, telkens weer die gitaarsolo te veel. In een tijd waarin ik met beperkte middelen mijn collectie weloverwogen wou uitbouwen, voelde S&M als een mislukte impulsaankoop. Ik voelde me bedrogen, maar vooral dom.

Vorige maand lanceerde Metallica de concertfilm Through the never. Uiteraard is ‘Nothing else matters’ opnieuw de single voor de bijbehorende soundtrack. Net als veertien jaar geleden verleidt en misleidt de hardrockband onwetende tieners.

Loopt ook deze generatie in de val? Ik meen van niet. De tieners van 2013 hebben meer mogelijkheden om kritischer te consumeren. Met enkele muisklikken kunnen ze muziek voorbeluisteren op iTunes, Youtube, Soundcloud en andere Spotify’s. Als bijna-dertiger voel ik de nood om mijn ervaring door te geven. Daarom, beste tieners, een advies: luister ook naar andere nummers voor u Metallica op basis van ‘Nothing else matters’ straks in geschenkverpakking onder de kerstboom vraagt. Er valt nog zoveel ander moois te ontdekken in De afrekening.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Desalniettemin: ‘Miskoop’

  1. Geen zorgen bert, uw broer heeft de cd snel gerecupereerd.

    Geplaatst door Thijs | december 3, 2013, 9:18 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: