//
En lezen maar...
Columns, De Standaard, Voetbal

Zonder tackles geen strijd

Postenpakker DeStandaard 20140102(De Standaard – 2 januari 2014) Een reis naar het wereldkampioenschap in Brazilië. We hebben het helaas niet onder onze kerstboom gevonden. Duizenden supporters willen duizenden euro’s betalen om in juni onze Rode Duivels achterna te vliegen. Speciale leningen werden in het leven geroepen en weer begraven. Gelukkig stuurt Eén met de nieuwe quiz De 12de man nog een volledig elftal naar Rio.

Voor zo’n gegeerde prijs moet je wel wat kunnen, dachten wij. Weten dat Brazilië op het WK 1974 tegen Zaïre speelde of dat Daniel Van Buytens vader een worstelaar was, bijvoorbeeld. Maar bij die twee moeilijke sportvragen bleef het in deze eerste aflevering. De 12de man is immers een algemene kennisquiz. En daar mist de VRT met het oog op het WK een unieke kans. Want in Twee tot de zesde macht, Blokken en ja zelfs de Canvascrack zijn de sportvragen tussen al die algemene vragen te vaak te makkelijk. Tot grote frustratie van kenners en liefhebbers. Daarom gaan sportfanaten op zoek naar andere uitdagingen. Ze bestoken elkaar met weetjes, willen zelf de ploeg opstellen, bekritiseren sportverslaggevers en gokken op wedstrijden. Een gevreesde sportquiz om die uitbarstingen te kanaliseren ontbreekt.

De 12de man kiest in primetime voor de gulden middenweg. De helft van de vragen gaat over sport en we denken dat presentator Karl Vannieuwkerke het ook liever anders had gezien. Vijf weken lang krijgt hij in zijn eerste tv-quiz de kans om Ben Crabbé, die De 12de man eerst zou presenteren, te doen vergeten. Als scheidsrechter bleef hij op nieuwjaarsdag alvast overeind in een duel tussen elf spelers uit de ‘voetbalgekke’ familie Segers en een elftal van luchtverkeersleiders.

Per ploeg speelden drie afgevaardigden een voorronde in het gezelschap van een BV. Tomas Van Den Spiegel torende hoog boven alles en zeker Marc Coucke uit. Na drie rondjes die geleend waren uit andere quizzen, kenden we de finalisten. Zo kwam de hele familie Segers in het spel. Wie een fout antwoord gaf, kreeg een gele kaart. Bij twee gele kaarten volgde een rode kaart. Dat gaat zo al jaren in het voetbal. Maar op het veld horen daar smerige tackles bij, vuistslagen en soms een uitdagende grijns. Niets daarvan in de afgelikte studio van De 12de man. Zonder enige spanning ging de quiz naar zijn eind.

In blessuretijd hoorden we Vannieuwkerke nog zeggen dat we morgen alweer een dag dichter bij het WK zijn. We hopen hem op 12 juni – net voor de openingswedstrijd – terug te zien in zijn Sporza-studio naast Johan Boskamp en Gunther Schepens. Dan zitten we zeker wél aan ons scherm gekluisterd.

De 12de man, van maandag tot donderdag om 21.25 uur op Eén.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: