//
En lezen maar...
De Standaard, Muziek

Schreeuw je schor

De Standaard_15022014_DNB

(De Standaard – 15 februari 2014) Vanavond loopt het Sportpaleis vol voor Rampage, ‘de grootste drum-‘n-bass-party’ van Europa en vorige week zat er nog een drum-‘n-bassgroep in ‘Eurosong’. Het loopt lekker voor een genre dat nochtans ooit ‘te moeilijk’ werd bevonden.

Dat je een rekenmachine nodig had om erop te kunnen dansen, werd in de beginperiode van de drum-‘n-bass wel eens gezegd. Omdat de ritmes zo hoekig zijn. En snel. Maar tegelijk ook traag. ‘Eigenlijk heeft drum-‘n-bass twee tempo’s’, zegt Hans Machiels, de organisator van Rampage en beter bekend als Dj Murdock. ‘Enerzijds zijn er de snelle beats, anderzijds de trage bassen. Daardoor zie je mensen of snel rond huppelen of heel traag bewegen en meeknikken.’

Machiels is al achttien jaar dj, presentator van een eigen radioprogramma op Studio Brussel, eigenaar van twee platenlabels en de man die Netsky op weg zette naar de top. Hij kon dus van erg nabij meemaken hoe drum-‘n-bass de jongste jaren explosief groeide, met Netsky als boegbeeld. Zelf werd hij verliefd op het genre tijdens de vele undergroundparties halfweg de jaren 90. ‘En erg belangrijk was ook het evenement It’s Like A Jungle in de AB in 1998. ‘Een breder publiek maakte kennis met het genre, dat toen nog jungle werd genoemd. Het was een mijlpaal.’

Net zoals ook Rampage dat is geworden. De voorbije vijf jaar barstte het festival zowat uit zijn voegen. Zalen als Trix en de Lotto Arena werden te klein en ook voor vanavond in het Sportpaleis zijn er al ruim tienduizend tickets verkocht. Dat drum-‘n-bass zo’n heropleving kent, heeft het genre onder meer te danken aan de doorbraak van dubstep in 2010. ‘Veel jongeren leerden een nieuw geluid kennen’, zegt Machiels. Dubstep heeft een trager tempo dan drum-‘n-bass en brengt de bassen nog prominenter op de voorgrond. ‘Nogal wat artiesten hebben de voorbije jaren ontdekt dat ze met een paar aanpassingen aan hun sound een pophit kunnen scoren. Dat kwam de kwaliteit van drum-‘n-bass niet altijd ten goede. Artiesten als Rudimental en Dj Fresh – met zijn band Bad Company nochtans een icoon uit de beginperiode – worden uitgespuwd door de echte drum-‘n-bass-fans.’

Met de single ‘We can only live today (Puppy)’, leek nochtans ook Boris Daenen (Netsky) afstand te nemen van drum-‘n-bass. ‘Puppy bracht ons op MNM’, zei hij twee weken geleden nog in het radioprogramma van Murdock. ‘Het begin van het einde’, antwoordde presentator Machiels toen lachend. Toch is hij niet verbaasd over de stappen die zijn voormalige poulain zet. ‘Boris maakt eigenlijk altijd popmuziek. Zijn nummers hebben weerhaken en melodieën waar iedereen van kan houden. Maar door zijn liefde voor drum’-n-bass zitten die echter vaak in een drum-‘n-bassjasje.’

Zwepen

Geen Netsky te zien op de affiche van Rampage. De headliners zijn Camo&Krooked en Flux Pavilion. Machiels: ‘We leggen de nadruk op het event, niet op de namen. Wie hier komt spelen, brengt de sound die ons publiek zoekt.’ En daar laat hij ook een legertje MC’s voor aanrukken. Die staan voor de dj-booth te roepen en zwepen het publiek op. Machiels: ‘In the UK horen ze al vanaf dag één bij drum-‘n-bass en de laatste jaren winnen ze ook hier aan populariteit. Er zijn voor- en tegenstanders, maar op Rampage voorzie ik elke dj van een MC. Uit noodzaak, want de boel valt stil als na een set met een MC enkel een dj volgt.’

Dat weet ook Wannes Loosveldt. Als MC Messenjah mag hij zich vanavond schor schreeuwen, onder meer tijdens de set van de Belgische dubstepheld Eptic. ‘Een MC is de link tussen een dj en zijn publiek, maar de muziek primeert. Ik kies mijn momenten’, zegt hij. ‘ Drum-‘n-bass- en dubstepfans zijn een geweldig publiek. Heel jong, maar enorm gemotiveerd en energiek. In tegenstelling tot bij reggae- of hiphop, waar het publiek vaak loom reageert, blijven zij raven.’

Rampage, zaterdag 15 februari, Sportpaleis, Antwerpen. www.rampage.be

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: