//
En lezen maar...
Columns, De Standaard

Dweilpauze

dweilpauze de standaard sotsji

Klik op de afbeelding voor een groter, leesbaar formaat

(De Standaard – 19 februari 2014) Voor het WK voetbal liggen wij weken op voorhand in onze zetel en de bergritten van de Ronde van Frankrijk staan in onze agenda, zodra het nieuwe parcours is voorgesteld. De verlofdagen zijn aangevraagd. Maar de Olympische Winterspelen? Daar hadden we op enkele grappige fragmenten na – een bijna blote borst van een Russische schaatster, de outfit van koning Willem-Alexander en enkele pijnlijke crashes – nog geen seconde van gezien.

Tot we vorig weekend, gelokt door Belgische medaillekansen, toch afstemden op Studio Sotsji, het omkaderingsprogramma van Sporza. Terwijl verslaggever ­Renaat Schotte ons verwelkomde in de Adler Arena, grinnikten wij om de marsmanpakjes waarmee de deelnemers op het ijs stonden. Toch bleek snelschaatsen enorm spannend. De honderdsten van seconden waren net zoals de Hollanders amper bij te houden. Co-commentator Frank Fiers, voormalig langebaanschaatser en inline-skater, bracht ons de principes van de sport bij. Hij had het over rondetijden, verval, de grens van verzuring en… de dweilpauze.

Tijdens zo’n dweilpauze dachten we snel even het bed op te maken en onze Facebookpagina te bekijken. Maar we bleven zitten, want voor we het wisten, waren we in de ban van een andere wintersport. ­Studio Sotsji presenteerde ons immers een samenvatting van de 4x5km estafette langlaufen voor vrouwen. Een prachtige wedstrijd met een ongelofelijke remonte van de Zweedse Charlotte Kalla. Onder een heerlijk zonnetje sneed ze door het mooie sneeuwlandschap zoals Sven Nys door de modder. Langlaufen deed ons denken aan veldrijden: geen race tegen de klok, maar een strijd van man tegen man. Of vrouw.

Ook de commentator wist met zijn enthousiasme geen blijf. Alsof hij zelf op de latten stond, leidde hij ons door de wedstrijd. Bovendien bleek hij het hele deelnemersveld door en door te kennen. Dat de Finse Krista Lähteenmäki (leuke naam) opgroeide in een boerderij, dat de Duitse Denise Herrmann zes jaar geleden nog positief testte op clenbuterol, dat Charlotte Kalla in Tärendö woont (en dat ze in die buurt een standbeeld heeft. Dat ze een goede basketbalspeelster was, dat ze als zevenjarige begon te skiën en dat haar grootvader daarvoor verantwoordelijk was).
Weetjes. Daarvoor hebben we sport­commentatoren nodig. Want wat weten wij nu over die zonderlinge wintersporten die we eenmaal om de vier jaar op televisie zien? Stel je voor dat we ook dat allemaal nog eens zouden moeten volgen, analyseren en beter weten.

Na dat heroïsche sportmoment schakelde Sporza weer over naar de schaatspiste. Die lag er als nieuw bij. Geen krasje op het ijs, geen medaille voor Swings. Tijd voor een vier jaar lange dweilpauze. Vanavond is er namelijk opnieuw Champions League op tv.

Sotsji 2014, Canvas, 7.55 > 9 uur, 11.25 >14.36 uur, en vanaf 16 uur.

De Postenpakker: Elke dag kijkt een redacteur met grote ogen naar het kleine scherm

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Dweilpauze

  1. Haha, zo een leuk artikel. Proficiat

    Geplaatst door Thijs | februari 19, 2014, 6:04 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: