//
En lezen maar...
Columns, De Standaard, Voetbal

Iedereen Duivel, iedereen beroemd

iedereen duivel
(De Standaard – 15 april 2014) Nog twee maanden. Het wordt nu echt tijd om iedereen warm te maken voor het wereldkampioenschap. Ook de niet-voetbalfan. Mijn vriendin bijvoorbeeld. Al gaat het met haar de goede kant op: ‘Ta fête’, het WK-lied van Stromae, zingt ze al vlot mee en op een eetfestijn won ze onlangs een bierglas met de beeltenis van Vincent Kompany. Maar wil ik vanaf 12 juni zoveel mogelijk WK-wedstrijden vanuit onze luie zetel volgen, dan is een volgende stap nodig om de brainwashing te voltooien.

Mijn hoop richtte ik op Iedereen Duivel. Negen weken lang toont die docureeks hoe de Rode Duivels zich na twaalf jaar nog eens gekwalificeerd hebben voor een WK. De hoofdrolspelers, de zogenoemde en geroemde ‘gouden generatie’, zijn sinds die prestatie algemeen gekend. Zelfs mijn vriendin wist dat die twee krullenbollen Witsel en Fellaini heten. Nu nog de juiste aanduiden.

De grote meneer in deze blik achter de schermen is Marc Wilmots. De bondscoach kneedt, berispt, looft en beloont zijn team. In de eerste aflevering maakten we kennis met zijn assistenten. Mijn favoriet is Serge Borlée, de verbindingsofficier van de nationale ploeg. Hij houdt de Duivels aan hun afspraken. Zoals een juf die met de bus op schoolreis vertrekt, telt hij de kopjes. ’23, we zijn compleet.’ Als de Rode Duivels op 17 juni ondanks de blessuregolf toch met elf aan de aftrap staan tegen Algerije, is dat zijn verdienste. Decoreer die man nu al met een medaille, maak hem tot kolonel.

Dat de spelers een stevige hand nodig hebben, maakte Iedereen Duivel duidelijk. We zagen hoe ze zich als een bende pubers voorbereidden op de oefeninterland tegen Nederland. Hun hotel leek een speeltuin: samen tafeltennissen, Playstation spelen en FC De Kampioenen kijken. Als onze helden dan toch uitgelaten werden, zetten ze een golfclub op stelten. Zelfs de oude rot Daniel Van Buyten liet zich gaan op een golfkarretje. Ambiance!

Iedereen Duivel was soms ook een beetje Iedereen beroemd. Want als we het WK halen, zo zei Wilmots, is dat dankzij het publiek. En dus konden we zien hoe diehardfan en rolstoelgebruiker Stijn zijn idool Vincent Kompany ontmoet. Of hoe een supportersclub zich uitsloofde voor de Duiveluitdagingen om daarna de overwinning tegen Nederland uitbundig te vieren. Hopelijk komt hen dat binnenkort niet op een GAS-boete te staan.

De eerste aflevering, die vijftig minuten lang focuste op het groepsgevoel van Wilmots en zijn mannen, verveelde echter snel. Alsof we naar een zoutloze oefenmatch met te veel wissels zaten te kijken. En mijn vriendin? Die riep ‘olala’ toen Steven Defour zijn shirt uittrok, vroeg naar de naam van Guillaume Gillet omdat die er knap uitzag en veerde even op toen Lukaku de gelijkmaker scoorde. Ze besloot met: ‘Het is leuk dat die jongens zich zo goed amuseren.’ Nu ik nog.

Iedereen Duivel, maandag, 20.40 uur, Eén.

De Postenpakker: Elke dag kijkt een redacteur met grote ogen naar het kleine scherm

Artikel online: www.standaard.be/cnt/dmf20140414_01068027

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: