//
En lezen maar...
Columns, De Standaard, Voetbal

Het monument Mulder


(De Standaard – 20 juni 2014)
‘We hebben geen wezenlijke kritiek, we lullen gewoon een uur vol.’ Met dat doodeerlijke citaat, net voor de aftrap van België-Algerije, veegde Jan Mulder de vloer aan met voetbalanalisten. Mulder mag dat zeggen, want Mulder is dé ster van het kransje analisten dat deze maand de dode WK-momenten op televisie aan elkaar moet praten. Alle Aad De Mossen en Johan Boskampen ten spijt, de juiste Hollander zit eindelijk op de juiste plaats. De VRT heeft met dit voetbaldier klasse toegevoegd aan zijn WK-omkaderingsprogramma. Eén man zorgt voor de subtiliteit en humor die we missen bij de analyses van de matchen in onze Belgische pintjes-league.

Mulder is het perfecte tegengewicht voor onze brave en plichtbewuste commentatoren. Hij zet ze graag een hak: ‘Jullie analisten, dat is me een gereken. Ik kijk naar het spel.’ Het voetbalplezier staat bij Mulder altijd voorop. Tactiek is niet aan hem besteed, de eeuwenoude buitenspelregel wil hij afschaffen. Hij is een dwarsligger om van te houden, die zegt waar het op staat. Zoals over de goedkope penalty uit de openingsmatch: ‘Ik stel vast: de FIFA is corrupt.’ Of over de spuitbus die scheidsrechters gebruiken bij vrije trappen: ‘Het is een lapmiddeltje. Weet je wat ook werkt? Straffen.’

Mulder deinst er niet voor terug om ook de gastheer op zijn plaats te zetten. Toen Karl Vannieuwkerke een tweet toonde die Boskamp en Mulder parodieerde als de legendarische knorpotten Statler en Waldorf uitThe Muppet show, vertrok de karakterkop van Mulder. ‘Herneem je, Karl.’ Toch werkt hij vooral op de lachspieren. Zoals eerder deze week toen hij het bijgeloof van voetbalsterren en de ‘geen seks’-regels van bondscoaches op de korrel nam: ‘Bij Anderlecht mocht het destijds ook niet, maar ik deed het toch eens. Per ongeluk, Karl. Het was op een zondag en we wonnen.’

Heerlijk is het als Mulder ernstig wordt en heilige huisjes neerhaalt. ‘Het is ver-bijs-te-rend hoe duurbetaalde profvoetballers zo zwak voetballen. Geef die Hazard een schop onder zijn kont’, zei hij ontgoocheld tijdens de rust van België-Algerije. Later die avond nam hij alle wolligheid weg bij de emotionele reacties van papa Kompany en papa Mertens: ‘Het zijn geen literaire wonderen, hè.’ Mulder is wel een literair wonder. In deze WK-show lijkt het alsof zijn fantastische voetbalcolumns uitHumo tot leven komen. Mulder praat zoals hij schrijft. Dat kunnen er niet veel. Zijn woordkeuze en stijl zijn een verademing in de banale voetbalwereld. De ontdekking van dit WK is dus niet Divock Origi, die Mexicaanse keeper of de doellijntechnologie. Het is een Hollander met persoonlijkheid die uren over voetbal kan lullen zonder te vervelen. Dat het WK van onze Rode Duivels en van ‘onze’ Jan Mulder nog lang mag duren.

FIFA WK voetbal 2014, nog tot 13 juli dagelijks op Canvas

(Elke dag kijkt een redacteur met grote ogen naar het kleine scherm)

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: