//
En lezen maar...
Columns, De Standaard, Voetbal

Beleving zonder bal

DeStandaard_20140626 Stadion Brasil
(De Standaard – 26 juni 2014)
‘Goood moooorning Belgium!’ Met die schreeuw van een Amerikaan begon het voetbalbulletin van het WK ’94 op de toenmalige BRTN. Zo rond 7 uur ’s morgens mocht de televisie bij ons thuis uitzonderlijk aan. Terwijl mijn broer en ik een boterham met choco aten en onze ouders ons klaar maakten voor school, keken wij naar de samenvattingen en het Rode Duivels-nieuws van de afgelopen nacht. Want wij moesten vroeg in bed. Te vroeg. Toen al.

‘Het is maandag half acht. De Rode Duivels winnen en zetten het land op zijn kop.’ Zo opende Jan Dewijngaert twintig jaar later de eerste Stadion Brasil van de dag op VTM. ‘Wat is het heerlijk ontwaken met de gedachte dat de Belgen nog minstens twee wedstrijden spelen op dit WK.’

Ontwaken op maandag is niet leuk, beste Jan. Ook niet als de Rode Duivels winnen en zeker niet na de draak van een wedstrijd die België-Rusland was. Maar goed, hij was tenminste al fris en monter.

Aangezien de VRT met de uitzendrechten van dit WK is gaan lopen, brengt VTM in Stadion Brasil vijf keer per dag een update. Geen makkelijke opdracht met een minimum aan voetbalbeelden en dus concentreert het programma zich op de randverschijnselen. We zien veel supporters, beelden van trainingen en persconferenties. Maandagochtend bestond het ontbijt uit vreugdetaferelen van springende supporters in Gent, Brussel en Rio en selfies van de Duivels en hun koning. We kregen ook een samenvatting van de match.

In Stadion Brasil draait het om sfeer. Met beelden en reacties van in Copacabana bijvoorbeeld, maar ook met reportages van het thuisfront. Zo mocht een cameraploeg zondag de wedstrijd volgen bij de grootouders van Dries Mertens. Wat een WK heeft die familie al beleefd: papa Mertens haalde alle media met zijn vergane snor en vriendin Katrin is vliegende reporter voor Studio Brussel in Brazilië. De nieuwe Pfaffs zijn geboren.

Mijn boterham choco was binnen en toch bleef ik op mijn honger. Beelden van Algerije-Zuid-Korea, die andere match in de groep van België, kwamen er niet. Zes doelpunten persen in een verslagje van een minuut is niet makkelijk. Gelukkig kreeg ik nog een dribbel en de doelpunten uit de middernachtmatch Portugal-VS. Terwijl Dewijngaert afrondde, keek ik naar mijn iPad. Ik opende de Sporza-app en zag de goals die ik nog niet had gezien. Het toont het probleem van Stadion Brasil. Het wil van beleving zijn grootste troef maken, maar om voetbal te beleven heb je een bal nodig. Supporters en hun vlagjes zien we dezer dagen al genoeg.

Stadion Brasil, dagelijks om 7u30, 8u30, 12u45, 17u en 23u30 op VTM

(Elke dag kijkt een redacteur met grote ogen naar het kleine scherm)

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Beleving zonder bal

  1. Zalig, GOOD MORNING BELGIUM. Wat een tijden

    Geplaatst door Thijs Goessens | juni 27, 2014, 1:35 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: