//
En lezen maar...
Columns, Voetbal, Zomaar

Die AA Gent – Standard van 1996

nordin jbari - foto tim de waele

Foto Tim De Waele

Donderdag kijkt iedereen uit naar AA Gent – Standard. De belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van de Buffalo’s. In 1996 was het niet zo’n alles beslissende partij en toch zal ik ze nooit vergeten. Met pap bracht ik toen voor het eerst een bezoek aan het Ottenstadion. We keken uit naar Nordin Jbari, een jonge spits met Marokkaanse roots die zo goed als zeker voor de Rode Duivels zou debuteren. Hij maakte indruk door in zijn eerste seizoen eerste klasse week na week zijn doelpuntje mee te pikken. Elke goal vierde hij met een spectaculaire salto. Die zag je toen nog niet zo vaak en dus hoorde die bij hem zoals de Vidmar-duik bij Vidmar. ‘Daar is Nordin Jabaaaariiii‘, kirden de presentatoren van Goal! tijdens de samenvattingen. Zijn naam leek wel voor hen uitgekozen.

Speciaal voor Jbari ging ik die koude winteravond naar Gent-Standard als Buffalo-supporter. Om dat ook aan de buitenwereld te laten zien, bedacht ik een goedkope oplossing. Uit mijn dubbele Panini-stickers haalde ik het blinkende embleem van AA Gent. Die stoere indiaan plakte ik dan op mijn blauwe muts. Daar stonden wij dan. Mijn pap en ik, mooi op tijd om ook de opwarming mee te maken, want daar wou de trainer in hem altijd een stukje van zien. Een immens kabaal uit het supportersvak naast ons verstoorde het moment. De Standard-fans stormden naar de glazen wand die ons van hen scheidde. Tifo’s bestonden nog niet en dus moest die generatie heethoofden roeien met de riemen die het had. Terwijl het spuug van de wand drupte, haalden ze de riem uit hun broek om ons hun kont en klokkenspel te tonen. Ik was twaalf en wou die sticker alweer van mijn muts halen.

Tot de 85ste minuut. Want na een spannende match, tegen het Standard van Schepens, Wamberto en Edmilson, gaf Nordin Jbari de exhibitionistische aanhang van Standard een lik op hun stuk. ‘Buffalo!, Buffalo!’, klonk het uit de tribunes. En ook minutenlang: ‘Nordin Jabaaari, Nordin Jabaaari’. Ondanks die fantastische avond eindigde het seizoen voor Gent in mineur met een 14de plaats en het vertrek van Jbari naar rivaal Club Brugge. Het kleine Lierse werd toen onverwacht kampioen. Op de laatste speeldag won het met 0-3 van datzelfde Standard. 18 jaar later is het aan Gent om tegen de Rouches voor zo’n stunt te zorgen.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Die AA Gent – Standard van 1996

  1. Wow, supergoed artikel

    Geplaatst door Thijs | mei 20, 2015, 11:22 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: