//
En lezen maar...
De Standaard, Festivals, Literatuur, Muziek

Festivaltips jazz (Ivo Victoria)

ivo victoria festival 2(De Standaard, 4 juli 2015) Ivo Victoria leerde jazz kennen toen hij zijn boek Dieven van vuur schreef. Een schrijversresidentie in Pittsburgh bracht hem de principes van en de liefde voor het genre bij.

‘Misschien ben ik een te grote muziekliefhebber om echt van festivals te houden. Ik geniet meer van zaalconcerten die langer zijn en een betere klank hebben. Maar ik heb wel lang aan festivals verdiend. Jaren geleden werkte ik als medewerker voor platenmaatschappijen en was ik betrokken bij het Lowlands Festival. Vandaag programmeer ik nog steeds comedy en literatuur op Nederlandse festivals.’

1. Roy Hargrove Quintet (12/7, North Sea Jazz Festival)
‘Toen ik tijdens de jaren negentig in een popgroep zat, vond ik jazzmuzikanten notenneukers. Maar als pure jazz goed gebracht wordt, kan ik daar nu enorm van genieten. Dan worden virtuositeit en pingelen sensatie. Zo is het ook bij Roy Hargrove. Verwacht de klassieke manier van rondjes spelen en improviseren. Jazzyer wordt het niet.’

2. Rodrigo y Gabriela (16/7, Gent Jazz)
‘Een Mexicaans duo dat flamenco speelt met een heavy metal-attitude. Ze staan wijdbeens op het podium, lopen rond met hun akoestische gitaren en headbangen. Een buitengewoon geestige, goeie act die het publiek laat kennismaken met genres waar het anders nooit interesse voor zou tonen. Geen jazz in de klassieke zin van het woord, wel vrij en gedurfd.’

3. Neneh Cherry (18/7, Gent Jazz)
‘Neneh Cherry vind ik een van de interessantste artiesten aller tijden. Ze lijkt onaantastbaar en doet volstrekt haar eigen zin. Van hits zoals “Buffalo stance” tot haar laatste plaat die totaal verschilt van die beginperiode… het is altijd goed, mooi en oprecht. En omdat ze niet zoveel uitbrengt, krijg je niet vaak de kans haar te zien.’

4. Archie Shepp (14/8, Jazz Middelheim)
On this night van Archie Shepp speelt een belangrijke rol in mijn roman Dieven van vuur. Het is een experimentele jazzplaat die ik regelmatig opzet. Ondertussen is Shepp 78. Van al mijn tips kijk ik hier het meest naar uit. Op Jazz Middelheim brengt hij met een groot orkest Attica blues. Dat album bestaat veertig jaar en gaat over racisme en civil rights. Actueler dan ooit, zegt men dan.’

5. Lianne La Havas (20/8, Pukkelpop)
‘Ik zal maar meteen zeggen hoe het zit: ik ben verliefd op Lianne La Havas. In 2012 zag ik haar op een klein podium in Lowlands. Dat was hartverwarmend goed. Vandaag is ze een echte ster met een geweldige band. Deze festivalzomer wordt haar grote doorbraak. Dat is jammer, want ik denk dat we voor elkaar bestemd zijn. Aan iedereen die haar deze zomer gaat bekijken: handen af.’

Online op: www.standaard.be

 

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: