//
En lezen maar...
De Standaard, Festivals, Muziek

Festivaltips blues (Nele Bauwens)

blues nele bauwens(De Standaard, 11 juli 2015) Nele Bauwens is actrice en zangeres. Met Ben Segers toert ze langs de culturele centra. Hun muziekvoorstelling Out of the blues is een kennismaking met de blues van gisteren en vandaag. 

‘Als zestienjarige vertrok ik vanuit het Pajottenland naar Peer. Uren zaten we op de trein. Eigenlijk voelde ik toen al de blues: het gevoel nooit ergens aan te komen. Op Blues Peer ontdekte ik het genre met toppers als B.B. King en John Lee Hooker. Ook als zangeres bij El Tattoo del Tigre heb ik verschillende festivals bezocht. Een leuk moment was onze ontmoeting met Macy Gray op Rock Werchter.’

1. Gary Clark Jr. (16/7, Gent Jazz)
‘Gary Clark Jr. (31) uit Texas is op dit moment al een legende in de blues. Een Jimi Hendrix van nu. Ik vind hem ongelofelijk straf. Zijn nummer “Bright lights” brengen we ook in onze voorstelling. Live knalt hij, maar het mooist vind ik hem alleen op zijn gitaar. Dat die gast er ook knap uitziet, is een extra reden om hem op Gent Jazz te gaan bekijken.

2. Shakura S’Aida (18/7, Blues Peer)
‘Shakura is een diva van de hedendaagse blues. Ooit verzorgde ze de backing vocals bij Ruth Brown, een van mijn lievelingszangeressen. Het is een mooie vrouw met een krachtige uitstraling en een geweldige stem. In Nederland heb ik Shakura eens gezien toen ze nog niet zo geïnspireerd werd door blues. Nu ben ik benieuwd naar wat ze in Peer zal brengen.’

3. Melody Gardot (1/8, Esperanzah!)
‘Melody Gardot blinkt uit in verschillende genres. Ze is een echte kameleon. Ik hou van haar bluesnummers. De voorbije jaren zag ik haar op Gent Jazz en in het Rivierenhof. Ze slaagt er altijd in om een mysterieuze sfeer te creëren. Voor sommigen is ze misschien te theatraal, maar als cabaretier en actrice herken ik in haar een grappig personage. Ze is een entertainer.’

4. Seasick Steve (20/8, Pukkelpop)
‘Veel blueszangers vind ik beter live dan op plaat. Seasick Steve is zo iemand. Hij ontroert en inspireert. Ik hou van zijn attitude, van zijn driesnarige gitaar en zelfgemaakte instrumenten. Zijn muziek doet me denken aan de oude, zwarte bluesartiesten uit de Mississippi Delta. Ook zij maakten blues op alles wat ze maar konden vinden.’

5. Imelda May (20/8, Brussels Summer Festival)
‘De Ierse Imelda May brengt rockabilly blues. Ideale feestmuziek. Ik hoor dat graag. Ze neigt naar Wanda Jackson, maar er zijn ook invloeden van Billie Holiday te horen. Ze ziet er ook heel graaf uit met een kleedje uit de jaren 50 en die rock-’n-rollkuif. Bluesmuziek wordt vaak gekoppeld aan miserie, maar voor mij staat het evengoed voor plezier maken.’

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: