//
En lezen maar...
De Standaard, Festivals, Muziek

Festivaltips Reggae Geel (Slongs Dievanongs)

slongs2

(De Standaard, 25 juli 2015) Slongs Dievanongs rapt in het Antwerps. Met de controversiële Ringlandband zingt ze “Laat de mensen dansen”. Zelf doet ze dat het liefst van al in de Bounce Dancehall van Reggae Geel.

‘Met mijn boekingskantoor maakte ik één afspraak: het weekend van Reggae Geel nemen we niets aan of we stoppen ermee. Ik neem weinig tijd voor mezelf, maar dat zijn mijn heilige dagen. Reggae Geel is voor mij op kamp gaan. Ik hou van de Woodstockachtige vibe die er hangt: peace, love, unity en motherfucking fun. Ik vind dat reggae op elk festival thuishoort.’

Barrington Levy 31/7
‘Dankzij enkele legendarische tunes is Barrington Levy een van de hoekstenen van de dancehall. Misschien ken je hem van zijn Shoodeliwap shoodeliwooo-hoo-hoo in het nummer “Here I come”. Ik maakte er een eigen versie van die ik in reggaemiddens wel eens durf te brengen. Vrijdag haalt Levy in Geel sowieso alles uit de kast. Dat wordt de moeite.’

Super Cat 1/8
‘Sinds Reggae Geel zijn headliner bekendmaakte, spreekt elke fan nog slechts over één ding: Oh my god, Super Cat komt! Super Cat brak begin jaren negentig door in de States, iets wat Bob Marley niet lukte. Hij maakte naam in de dancehall met zijn digitale ritmes, en werkte samen met bekende hiphoppers als Notorious B.I.G. Voor een topper als Super Cat trek ik naar de mainstage.’

Etana 1/8
‘In een overheersend mannelijk wereldje, raken weinig vrouwen aan de top. Dat zie je helaas ook aan de affiche van Reggae Geel. Gelukkig is er Etana, die terecht op het hoofdpodium staat. Ze zal uitgroeien tot een bekende naam, wat goed is voor het genre. Door haar onafhankelijkheid is ze een voorbeeld voor veel Jamaicaanse vrouwen. Ik ben een grote fan.’

David Rodigan 1/8
‘Nergens ter wereld voel ik me beter dan in de Dancehall-tent. Geweldig dus dat David Rodigan er dit jaar zal spelen. Sinds de jaren zeventig brengt deze legendarische dj reggae en dancehall op de radio. Zo maakte hij de Jamaicaanse cultuur groot in Engeland en werd hij de teacher van alle Westerlingen. Bij elke plaat geeft hij een woordje uitleg en toch is het altijd feest.’

Jah Shaka 1/8
‘Nog zo’n legende uit Londen. Jah Shaka zorgde voor de doorbraak van de soundsystemcultuur in Europa. Dat Reggae Geel zowel hem als Rodigan op de affiche zet, vind ik uniek. In de jaren tachtig probeerden ze elkaar tijdens battles af te drogen met de meest grave dubplates. Het zijn beiden grote meesters, maar ze worden ook ouder. Net daarom moet je ze gaan zien. Voor het te laat is.’

Andere festivaltips?

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: