//
En lezen maar...
Muziek, Zomaar

Het oudejaarshitlijstje van 2015 (niet dat van 1995)

Moet je in de krant of de Humo staan om een oudejaarshitlijstje samen te stellen? Dacht het niet.
Tien favorieten van dit jaar. 

oudejaarshits (2)

1. Tame Impala - The Less I Know The Better

Is er de laatste jaren een mooier lied gemaakt dan dit? Dacht het niet. Al sinds maart heeft Tame Impala me in zijn greep. Let It Happen, de voorloper van het nieuwe album, was een stamper. Het anthem van 2015. Daarna losten ze ook ‘Cause I’m A man. Iets helemaal anders: zwoel en sexy, iets voor Prince. En dan was er het album Currents (het album van 2015) en The Less I Know The Better. Lang geleden dat ik een nummer nog zo vaak op repeat zette. Die eerste akkoorden die plots vol doorklinken. Een beetje disco, wat tristesse, veel schoonheid. Zelfs in pakweg 1995 zouden ze het goed vinden. Denk ik. Eind november kwam er ook een fantastische videoclip bij. Daar kijk ik eigenlijk nooit naar. Meestal zoek ik een nummer via YouTube, druk op play en doe ondertussen iets anders. Maar wat stond er bij de aankondiging van deze clip? NSFW. Ja, dan.

2. Destroyer - Times Square

Het gaat in deze lijst om de hits. Maar vorige week werd me naar mijn beste optreden van 2015 gevraagd. ‘Destroyer in de Botanique’, antwoordde ik mompelend. ‘Dat klinkt mooier dan je denkt’, zeg ik er dan snel bij als die band ter sprake komt. ‘Nee, echt.’ Destroyer is misschien onbekend, maar ik bemin. Trots ben ik op mezelf als ik een muzikale ontdekking doe, maar soms moet je durven luisteren naar anderen. Naar FVO bijvoorbeeld (altijd goed) of naar de sympathiekelingen van de band Float Fall (Someday, was een favoriet uit 2013). Ik interviewde Rozanne en Ruben toen in Leuven. Ze vertelden me over Kaputt van Destroyer, een fantastisch album dat ze hadden ontdekt dankzij de verrukkelijke Stefanie Callebaut van SX.
En wel verdorie, wat was dat goed. Dan Bejar, de man achter Destroyer, klinkt altijd verdrietig, maar steevast duiken er allerlei instrumenten op die het tot een gelukzalig geheel maken. Luister maar naar Times Square dat in drie versies (deze is de beste) te vinden is op het laatste album Posoin Season. En zo was het ook in de Orangerie op de avond dat AA Gent Valencia wist te kloppen. Een achtkoppige band uit Canada die met veel ernst fantastische en ontroerende nummers speelde. Heerlijk.

3. Team William - 1995

In chronologische volgorde:
-Niet in 1995, maar in 2006 (toen we nog jong waren) lieten wij ons een beetje meedrijven op het prille succes van Team William. Een band die repeteerde in het jeugdhuis en plots overal aanstekelijke muziekjes mocht spelen. Nee, dat hadden we nog niet meegemaakt. Tot in Hasselt supporterden we mee. Maar na dat ene album leek het voorbij, onze jeugd.
-Niet in 1995, maar in 2011 ging ik met frontman Floris naar New Order in de AB. We waren beiden onder de indruk.
-Niet in 1995, maar in 2015 keerde Team William terug met Drama. En wat las ik? Dat de nieuwe plaat newwave-invloeden zou vertonen. Eerst horen, dacht ik. En toen kregen we die eerste single. 1995 heette die. Heel catchy, heel volwassen en met een uitbundige outro zoals je die aantreft in de snedigste New Order nummers (Ceremony, Age Of Consent, Temptation, enzoverder) . ‘Heerlijk hoe dat einde nog eens doortrekt’, messengerde ik naar Floris. ‘Ja, new order style e :)’, antwoordde hij. Als een smiley glunderde ik. Als een smiley.

4. Balthazar - Then What

Balthazar, ik heb hun gezaag de voorbije jaren eigenlijk nooit gemogen. Saai. En toch stond ik (niet in 1995, maar…) in 2007 tijdens de Savooifeesten in Ninove mee te springen met hun eerste vrolijke single This is a flirt. Dat was iets helemaal anders dan deze Then What. Want die is zo meeslepend, zit barstensvol emotie. Hoe die ‘Theeeeeen’ zo vettig wordt gezongen, hoe die ‘woehoeeeew’ diep weerklinkt in het refrein, hoe die tekst mij zo pakt. Eigenlijk blijft Balthazar zagen, hoor. Maar na alle albums en singles die ik aan mij voorbij liet gaan, is het nu raak. En ook Bunker, de tweede single uit Thin Walls vond ik kunnen. Then what is it I’ve got?

5. Drake - Hotline Bling

‘Hoe heet dat nummer met die bling bling in?’ Voor mijn broer ben ik de app Shazam. Deze was makkelijk. Meestal moet ik het met wat gemompel en onechte Engelse woorden doen. Hoewel weinig nummers uit dit genre me bekoren, was ik met deze Hotline Bling meteen mee. The Weeknd deed het ook goed dit jaar met Can’t feel my face, maar die was ik sneller moe. Hotline Bling dus. Wat een lekkere single heeft die Drake gemaakt. En dat al voor de tweede keer want in 2013 zong ik ook mee met Hold on, we’re going home. Dat was mooi, dit is sexy. Een echte popsong van een rapper. Overigens luisterde ik in 2015 ook graag naar Nick Drake. Iets ouder, iets minder bling. Bling.

6. Motorama - Heavy Wave

Russen die muziek maken? T.A.T.u. Russen die muziek maken en niet lesbisch zijn? T.A.T.u. Inderdaad, de tongende meisjes van T.A.T.u. waren enkel lesbisch voor hun rebelse imago. Maar dus: Russen die echt muziek maken? Wel, ik heb dit jaar een groepje ontdekt. Of toch zeker dit mooie melancholische lied. Een newwavestem zingt een depressieve tekst over donkere synths. ‘Forever alone, forever alone, forever alone, forever alone, forever alone, …’ Ik heb iets met geweldige outro’s en dit is een goed voorbeeld.

7. Jamie xx – Loud Places

Een mooier The XX-nummer dan de The XX-nummers op de laatste The XX-plaat. Maar bij The XX hoor je naast Romy natuurlijk geen gospelkoor, zoals hier. Met ook nog fantastische singles als Gosh en There’s Gonna Be (Good Times) was In Colour van Jamie xx een van mijn favoriete albums dit jaar. Sfeer.

8. Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love

Bij dit nummer moet ik een beetje aan Tame Impala denken. Misschien had het ook op Currents gekund. Het staat echter op Multi-Love, ook een leuk album uit 2015, maar toch minder. Wel een heerlijke melodieuze single. Ik hoor hem nog steeds weerklinken tijdens het verwijderen van hardnekkig behangpapier uit de jaren ’70 deze zomer. Dit nummer hoort thuis in mijn nieuwe huis.

9. Beirut - No No No

Twee keer per jaar rijdt een duo genaamd Zinedine & Zidane naar het verre West-Vlaamse Beselare. Dat doen ze al jaren, maar nog niet sinds 1995. Om die kilometers te overbruggen luisteren ze muziek. Dance The Way I Feel van Ou Est Le Swimming Pool net voor het uitstappen is daarbij al jaren een ritueel. De aanzet voor een goede set. Bijgeloof. Voor de terugrit enkele uren later mag het dan wat rustiger. Dit jaar bijvoorbeeld liet FVO (in deze hoedanigheid ook wel Zinedine of Zidane genoemd, naargelang) het nieuwe album van Beirut over de donkere autostrades klinken. Met het mooie Gibraltar als opener en titeltrack No No No met die simpele kinderlijk warme aanzet. De beste Beirut-single sinds Nantes. Gezellig.

10. Hot chip - Dancing in the Dark

Hot chip heeft me blij gemaakt dit jaar. Ik heb al heel wat cd’s en maxisingles van toppers als Over and over, Boy from school en Ready for the floor in de kast. Maar in mei mocht ik daar het nieuwe album Why Make Sense aan toevoegen. Dat won ik na een wedstrijd bij Select (zie blog 18/5/15) en ik kreeg er zelfs nog een veel te groot t-shirt bij. En ik was zo blij, enal!
In dit lijstje van beste jaarnummers zou ik van dat album ook Need you now moeten zetten, maar een paar maanden geleden was er dit: een cover van Bruce Springsteen die de nerds al eventjes live spelen. Hot Chip is live fantastisch. Een van mijn mooiste festivalherinneringen hangt vast aan hun optreden op Dour uit 2007. Lekker hoe ze in deze klassieker die beleving en drive kunnen overbrengen. Dat er in de stomende finale ook nog een flard All my friends (LCD Soundsystem/Franz Ferdinand) zit, maakt het af. Had ik al gezegd dat ik sinds 1995 van outro’s hou? Wel nu dan.

Advertenties

Reacties

2 gedachtes over “Het oudejaarshitlijstje van 2015 (niet dat van 1995)

  1. Blingbling. Bedankt Bert voor al die jaren van shazamhulp

    Geplaatst door Thijs Goessens | december 27, 2015, 4:26 pm
  2. Fijn, dat delen met elkaar zo!Fantastisch Broer!Muchos Gracias!

    Date: Sun, 27 Dec 2015 13:13:40 +0000 To: goessens_silke@hotmail.com

    Geplaatst door Silke Goessens | december 28, 2015, 10:36 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: