//
En lezen maar...
Columns, De Standaard, Muziek

Was het nu ’82, ’83 of ’84?

Villa 84 De Standaard postenpakker(De Standaard, 17 maart 2016) Wat had je eerste levensjaar behalve veel slaap zoal te bieden? Weinig mensen die daar nostalgisch op kunnen terugblikken. Jammer toch. Als leeftijdsgenoot van Linde Merckpoel ben ik dus heel benieuwd naar Villa ’84, haar experiment voor Studio Brussel. Een week lang verblijft de radiopresentatrice in een woning die ons geboortejaar doet herleven. Het huis is volgestouwd met gadgets, meubilair, flashy kleren en videocassettes uit 1984. Het is eens wat anders dan een zoveelste Eighties Top 80 of 800.

Villa ’84 is vooral een online platform. Op de website gluren we dankzij vaste camera’s het huis binnen. De transformatie is geslaagd: Studio Brussel laat ons een andere, maar herkenbare wereld zien. Zo leren we dat je in ’84 voor het eerst Tetris kon spelen, terwijl die blokkengame nog altijd de spil vormt van de langstlopende quiz op televisie. Parodieën op de iconische fitnessvideo’s van Jane Fonda en op de kinderklassieker Tik tak houden de sfeer erin en vinden makkelijk hun weg naar de sociale media. Pubers schrikken zich een bult.

Die aanpak hoeft niet te verbazen. Steeds vaker vervult Linde Merckpoel een vrije rol binnen de jongerenzender. Als er een filmpje moet worden gemaakt, speelt ze energiek de hoofdrol. Maar alle online activiteiten ten spijt, draait het op Stubru nog altijd om muziek. En dus maakt Linde deze week ook dagelijks een uurtje ouderwetse radio.

‘Erik, welkom in 1984, maat!’ In haar bekende, overenthousiaste stijl verwelkomde de gastvrouw een beller in haar tijdelijke programma. ‘Ja, goedendag’, antwoordde Erik kurkdroog. Toch diepte hij meteen een mooie anekdote op: een simpel briefje aan een concertorganisator leverde hem in ’84 twee tickets op voor een uitverkochte Bruce Springsteen in Antwerpen. Hij kreeg zelfs een handdruk van The Boss. Dat soort herinneringen doet dit programma leven.

Niets leuker dan terugblikken. Toen radiopionier Jan Hautekiet vertelde over de hoes van het album Thriller, begon ik spontaan te graven in mijn vroegste verleden. Bij mijn geboorte kreeg ik een teddybeer die mijn ouders noemden naar dé popster van het moment: Michael Jackson. Michael kroop jaren naast me in bed. Linde zou smullen van mijn intieme flashback.

Een andere beller werd met open armen ontvangen, want hij was ook geboren in 1984. Tot hij toegaf in 1983 ter wereld te zijn gekomen. Geen erg, want we hoorden met ‘99 Luftballons’, ‘Karma chameleon’ en ‘Matchbox car’ nog creaties van een jaar eerder. Doe Maar liet ‘De bom’ eigenlijk al vallen in 1982 en ‘Lena’ van 2 Belgen was zelfs nog niet geboren. Ach, wat maakt het ook uit, intussen is het toch maar mooi genieten voor eightiesfans.

  • Villa ’84, tot vrijdag van 18 tot 19 uur op Studio Brussel.

(Artikel online op www.standaard.be/cnt/dmf20160316_02186682)

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Was het nu ’82, ’83 of ’84?

  1. Nostalgie 🙂

    Geplaatst door Thijs | maart 17, 2016, 12:54 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Geef je e-mailadres op en krijg in de plaats meldingen van nieuwe artikels in je mailbox. Gratis dan nog!

Twitter Updates

Archief

Recente reacties

Thijs Goessens op In Ninove?
Thijs op Nieuwe blog: Hoe ik nimmer het…
Thijs op Was het nu ’82, ’83 of ’8…
Thijs op Voldoende
Silke Goessens op Het oudejaarshitlijstje van 20…
Advertenties
%d bloggers liken dit: